Grondstuk erfpacht versus in eigendom;

Banken hanteren sinds 2010 strengere regels bij het verstrekken van hypotheken op woningen op particuliere erfpacht. Alleen nieuwe erfpachtcontracten uitgegeven vanaf 1-1-2013 voor onbepaalde tijd komen nog in aanmerking voor een hypotheek. Deze contracten moeten wel voldoen aan de “bancaire richtlijn financiering erfpachtrechten” van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Contracten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 30 of 49 jaar, vallen hier niet onder, bestaande contracten voor bepaalde tijd uitgegeven voor 1-1-2013 komen wel voor hypothecaire financiering in aanmerking als de voorwaarden voldoen aan de criteria voor financierbaarheid van de Nederlandse Vereniging van Banken. Banken hebben hiertoe besloten omdat ze vrezen dat de grondeigenaar forse verhogingen doorvoert waardoor er betalingsproblemen van de erfpachter ontstaan. Eigenaren van woningen op erfpacht die hun huis willen verkopen lopen steeds vaker tegen deze beperking aan. Het huis blijkt in veel gevallen onverkoopbaar doordat nieuwe aspirant-kopers de financiering niet rond krijgen. (Bron: Wikipedia)

Criteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012

pdf_downlaodCriteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten. 

 

 

pdf_downlaodBancaire richtlijn financiering erfpachtrechten

 

 

Een koper doet er verstandig aan een financieringsvoorbehoud overeen te komen in een koopcontract, zeker als het huis op erfpacht staat. De financiering van een woning op erfpacht laat nog regelmatig te wensen over. En dat wil je als koper het koopcontact kunnen ontbinden. Spreek een termijn van zeker 3 maanden waarbinnen een beroep op het financieringsvoorbehoud gedaan kan worden. Vraag als koper tegelijk offerte bij verschillende banken.

Doorgaans zit het probleem bij de financiering in de toepasselijke erfpachtvoorwaarden die onredelijke bedingen bevatten. De erfpachtvoorwaarden doorstaan dan ook niet de toets aan de Criteria van de NVB die getoetst kunnen worden door Notaris (erfpachtopinie).

Er zijn veel voorwaarden waaraan de erfpachtakte moet voldoen voordat banken hypotheken verschaffing op huizen die gebouwd zijn op erfpacht grond. Zekerheid heeft men dan nog steeds niet, elke bank kan zelfstandig alsnog op uw kosten een Notaris voor de erfpacht inschakelen.

Argumenten om wel de erfpacht afschaffen zijn:

  • U bent niet meer afhankelijk van de grillen van de gemeente of andere verpachter.
  • Een bank geeft gemakkelijker een hypotheek op een huis met eigen grond.
  • Een huis op eigen grond is beter verkoopbaar doordat er minder onzekerheden zijn voor de koper.
  • Bebouwbare grond is vooral in de stad en op mooie plekken schaars.

Conclusie is eenvoudig, indien mogelijk is afschaffen van erfpacht met betrekking tot het verkrijgen van een hypotheek veruit de beste oplossing.

 

Bewoners Albums
DSCN1284.jpg Renovatie parkeerplaats Buitenplaats
DSCN1352.jpg Greet Meijer
Bernadette (3).JPG Bernadette
Gijs201905044.jpeg Photoman
sail.jpg NN geen auteur opgegeven.
Mooie dag Webmaster
Foto van de dag
Mallorca
Waarheid ?

Een herinnering aan het verleden,

dat nooit heeft bestaan.

Statistieken
Uw IP-adres is: 3.236.83.14
Aantal sessies afgelopen 24 uur: 153
Van welke robots: 0