Het waterschap en de provincie hebben de bodemdalingen van Flevoland in kaart gebracht. Het landelijk gebied zal de komende 40 jaar met 40 tot 80 centimeter zakken. Dat is een forsere daling dan verwacht.  

De bodemverzakkingen waren al in 1968 voorzien toen Flevoland ingepolderd werd, maar die voorspellingen zijn inmiddels achterhaald. De niveaus zijn nu dusdanig als het eindniveau dat destijds ingeschat werd. Bodemdalingen ontstaan doordat bij het weghalen van water, de bodem indroogt en dus krimpt. Die grond gaat dan harder drukken. Dit geldt voor heel Flevoland. Volgens het NTIG-TNO is de verlaging van het polderpeil bij die gronddaling de grootste boosdoener.

Hoe om te gaan met de grondverzakking op het park.

U kunt duidelijk aan de buitenkant zien wanneer er ook bij u spraken is van verzakking, de stenen van de fundering die eerder onder onzichtbaar waren zijn nu duidelijk zichtbaar variërend van 1/2/3 stenen boven de grond, onder de betonblokken.

De oplossing voor het verzakken van de tuintjes wordt vaak gezocht in het ophogen met nieuwe grond, dat moet je juist niet doen. Als je er zand op gooit, zakt uw tuintje nog sneller naar beneden. Beter kunt u uw tuin/tuinpad ophogen met piepschuim, daar leggen ze bijvoorbeeld in Gouda hele straten op aan. Of nog beter: eerst een lap geotextiel, daar het piepschuim op, vervolgens een dun laagje zand en dan de steentjes of tuingrond, daarmee drijft uw tuin min of meer op de ondergrond maar zal minder of niet meer verzakken.

Geotextielen zijn doorlaatbare textielen die gebruikt worden in combinatie met grond, in water- en wegenbouwkundige toepassingen. De geotextielen kunnen volgens de wijze van fabricage onderverdeeld worden in geweven, niet-geweven en gebreid textiel. De materialen die meestal gebruikt worden om geotextielen te vervaardigen, zijn polypropeen en polyester, maar ook andere kunststoffen zoals polyetheen, nylon en glasvezel zijn bruikbaar. Soms wordt er ook jute, hennep of kokos gebruikt, maar deze materialen worden enkel toegepast in situaties waar het gewenst is dat de materialen biologisch afbreekbaar zijn. Bron: Wikipedia

Bewoners Albums
DSCN1284.jpg Renovatie parkeerplaats Buitenplaats
DSCN1352.jpg Greet Meijer
Bernadette (3).JPG Bernadette
Gijs201905044.jpeg Photoman
sail.jpg NN geen auteur opgegeven.
Mooie dag Webmaster
Foto van de dag
Bos beekje
Waarheid ?

Een herinnering aan het verleden,

dat nooit heeft bestaan.

Statistieken
Uw IP-adres is: 3.236.83.14
Aantal sessies afgelopen 24 uur: 157
Van welke robots: 0